Amazon Web Services vs Microsoft Azure

Het werken en hosten in de cloud wordt steeds populairder. Niet onlogisch, want de cloud heeft een aantal voordelen ten opzichte van een on-premisesomgeving. De complexiteit van je infrastructuur neemt af, terwijl ook de onderhoudskosten dalen. Hierdoor worden systemen ook gemakkelijker schaalbaar en voorzien van automatische updates. Bovendien zijn de cloud en bijbehorende apps altijd en overal toegankelijk voor medewerkers.

 

Een belangrijk aandachtspunt bij het overstappen naar de cloud is de keuze voor een cloudprovider. Amazon Web Services en Microsoft Azure zijn, op de voet gevolgd door Google Cloud Platform, momenteel de grootste en populairste cloudplatforms. Wat zijn de bijzonderheden en belangrijkste features van AWS en Azure? Hoe verhouden de beide cloudoplossingen zich tot elkaar? En wat is uiteindelijk de beste keuze voor jouw bedrijf? Wij tonen het je.

Amazon Web Services

Amazon Web Services is een onderdeel van internetgigant Amazon en timmert al sinds 2006 flink aan de weg. AWS biedt een ruim spectrum aan flexibele IT-diensten dat via de cloud beschikbaar wordt gesteld. Met AWS kan elk bedrijf (van start-up tot multinational) gebruikmaken van de meest geavanceerde technologieën tegen vrij beperkte kosten. De kosten zijn namelijk gebaseerd op daadwerkelijk verbruik, waardoor er geen grote investeringen vooraf nodig zijn. Dit maakt Amazon Web Services een schaalbaar platform dat je helemaal naar de eigen bedrijfsbehoeften kunt inrichten.

Hoewel AWS een enorme functionele reikwijdte heeft, wordt het platform het vaakst voor de onderstaande toepassingen ingezet.

 

Datamanagement en analytics

Big data zijn voor veel bedrijven het nieuwe digitale goud. Grote hoeveelheden data leveren immers een schat aan informatie op over klanten, klantvoorkeuren, zoekgedrag en datagebruik. Het analyseren van al die informatie vereist echter veel rekenkracht, een feature die AWS in schaalbare vorm aanbiedt.

 

Lex voor communicerende applicaties

Met Amazon Lex (onderdeel van AWS) is het mogelijk om elke denkbare communicatietoepassing toe te voegen aan applicaties. Door spraakherkenning en natuurlijk tekstbegrip worden vragen van gebruikers omgezet in acties zonder dat hier een menselijke handeling voor nodig is.

 

Back-up en herstel

Dit is vanuit bedrijfsmatig oogpunt misschien wel de belangrijkste toepassing. Goede back-up- en recoverymaatregelen zijn immers essentieel om in het geval van een calamiteit toch de IT-continuïteit te waarborgen. AWS Backup biedt opslagmogelijkheden voor elk datatype (Amazon S3 en Glacier voor objecten en Amazon Elastic File Service voor bestanden) en diverse methoden voor het versturen en uitwisselen van data (Amazon Direct Connect, S3 Transfer Acceleration, AWS Snowball en AWS Snowmobile). AWS Cloud Security regelt compliance- en veiligheidskwesties, onder meer via een selectieve toegang tot applicaties en toepassingen, encryptie en het regelmatig uitvoeren van audits.

 

Complete enterprise-oplossingen

Voor grote organisaties heeft Amazon Web Services ook complete enterprise-oplossingen. Hierbij kan een keuze worden gemaakt uit diverse cloudtypes: een native, hybrid of private cloud.

 

Microsoft Azure

Azure is het cloudcomputingplatform van softwarereus Microsoft. Het is het antwoord van het bedrijf op de groeiende vraag naar en behoefte aan SaaS-oplossingen. Het Azure Services Platform stelt je in staat om intelligente apps te ontwikkelen, bestaande systemen aan te passen of hybride cloudtoepassingen te gebruiken. Azure on-premises is bovendien uitbreidbaar en uitbouwbaar met Azure Stack. Het platform levert volgens Microsoft een uiterst gevarieerd aanbod aan professionele services, waarvan we de belangrijkste hieronder kort zullen bespreken.

 

Windows Azure

Windows Azure is het besturingssysteem dat Microsoft gebruikt om de servers in zijn datacentrum te beheren. Windows Azure vervult twee belangrijke functies. Allereerst voert het de berekeningen uit die nodig zijn voor het optimaal functioneren van cloudapplicaties. Daarnaast is Windows Azure verantwoordelijk voor de opslag op internet- of cloudapplicaties.

 

Bestanden worden in Azure niet opgeslagen volgens een relationeel systeem, maar als binaire blobs, tabellen of queues. Mensen die de functionaliteit van relationele databases nodig hebben, kunnen gebruikmaken van de SQL Services die Azure levert.

 

SQL Azure

SQL Azure is een verzameling van cloudbased-technieken die gericht zijn op databasemanagement. Voorbeelden zijn Cosmos DB, StorSimple, SQL Database, SQL Data Warehouse, Azure Data Factory, Azure Data Lake and Azure Stream Analytics. Het brede palet aan cloudbased-technieken maakt het mogelijk om met diverse typen data, waaronder relationele, te werken.

 

Azure AppFabric

AppFabric is het derde belangrijke onderdeel van het Azure-dienstenspectrum. De Azure AppFabric regelt de toegang tot applicaties en data. Bovendien brengt de tool een veilige verbinding tussen applicaties en data tot stand.
SharePoint

 

Services en Dynamics CRM Services

Deze clouddiensten vergemakkelijken de samenwerking tussen partijen in een professionele werksituatie. SharePoint is een platform dat wordt gebruikt voor contacten tussen organisaties, terwijl Dynamics CRM vooral is toegesneden op het contact tussen een organisatie en haar klanten.

 

De voordelen van Amazon Web Services

Elk platform heeft zijn sterke en minder sterke punten. Tijd dus om een blik te werpen op de belangrijkste voor- en nadelen van AWS en Azure, om te beginnen met het eerstgenoemde platform.

 

 • Amazon Web Services heeft een grote schaalbaarheid. Je kunt het platform dus altijd afstemmen op jouw actuele behoeften. Hierdoor kan een project gemakkelijk opgestart, bijgewerkt of stopgezet worden. AWS voegt zich naar de wensen van de gebruiker en vergt geen grote investeringen of torenhoge opstartkosten. Een extra voordeel is dat Amazon ook alleen de capaciteit en functionaliteiten in rekening brengt die daadwerkelijk worden gebruikt.
 • AWS maakt het mogelijk om verschillende serverinstanties (CPU, GPU-belasting, geheugen of opslag) samen te stellen, afhankelijk van de werkdruk of veranderende behoeften.
 • AWS heeft een breed aanbod aan database- en opslagmogelijkheden.
 • Door de enorme rekenkracht blinkt AWS uit in de krachtige verwerking van grote hoeveelheden gegevens.
 • Het is het platform met de langste geschiedenis op de cloudmarkt. Als marktleider heeft AWS ook een grote community. Het grootste voordeel hiervan: bugs en problemen met het platform worden doorgaans snel opgelost door de rijkelijk aanwezige expertise binnen de gebruikersgemeenschap.
 • Applicaties en diensten zijn gemakkelijk koppelbaar.

De nadelen van AWS

 • Door het grote aantal services en functionaliteiten is Amazon Web Services een vrij complex platform. De leercurve is dus redelijk steil, zeker als je geen doorgewinterde IT’er bent.
 • Amazon Web Services is iets prijziger dan Microsoft Azure.
 • De beveiliging van e-mail, documenten en gevoelige gegevens die je buiten de muren van het bedrijf deelt is wat minder sterk dan bij Azure.
 • Wat betreft containerservices en contentmanagement vertoont het aanbod van AWS nog wat hiaten

De voordelen van Microsoft Azure

Azure is momenteel de nummer twee op de markt voor cloudplatforms. Het systeem wint wel razendsnel aan populariteit en is bezig om het gat met AWS langzaamaan te verkleinen. Maar wat zijn de sterke en minder sterke punten van Azure?

 

 • Er is veel aandacht voor informatie- en privacybescherming in de vorm van functionaliteiten als multi-factor identification, Azure Information Protection, sleutelbeheer, Azure storage-serviceversleuteling, een security center en een firewall voor webtoepassingen. De sterke focus op veiligheid blijkt ook uit het feit dat MS Azure de meeste certificeringen bezit.
 • Microsoft Azure is een cloudoplossing die een robuuste set mogelijkheden biedt voor het beheren van gebruikers en groepen.
 • Azure levert een kant-en-klare oplossing voor het publiceren van API’s naar externe en interne klanten.
 • Services als Logic Apps, SharePoint Online en Office 365 maken van Azure een optimaal platform voor het integreren van bedrijfsfuncties en -systemen.
 • Azure heeft een uitgebreid pakket aan hulpprogramma’s voor ontwikkelaars.
 • Azure is goed toegerust op mobiele toepassingen. Dit geldt ook wel voor AWS, maar dat platform heeft met name wat betreft het beheren van de bedrijfsmobiliteit toch meer beperkingen.
 • Microsoft Azure is het beste toegerust op het gebruiken van containertechnologie. Het werkt prima met Kubernetes en clusters van Docker Swarm.
 • Azure is erg actief met het ontwikkelen van IoT-toepassingen. Dat geldt trouwens ook voor AWS.
 • Omdat Azure een product van Microsoft is, is er sprake van een optimale integratie met Windows en populaire Microsoft-programma’s en -tools.
 • MS Azure biedt scherpere prijzen voor grote organisaties en gaat uit van het principe van flexibele facturatie.

De nadelen van Azure

 • Je bent bij het gebruiken van Azure sterk afhankelijk van de Microsoft-infrastructuur. In een Linux-omgeving werkt AWS vaak beter en soepeler.
 • De userbase van Azure is (nog) iets kleiner dan die van Amazon Web Services. Een grotere community leidt vaak tot betere support en het sneller oplossen van nieuwe problemen binnen het systeem.

Conclusie: prioriteiten en voorkeuren bepalen de keuze

De keuze voor AWS of Microsoft Azure hangt voor een groot deel af van persoonlijke voorkeuren en prioriteiten, de IT-infrastructuur van de organisatie en exacte zakelijke behoeften. Beide platforms bieden een uiterst breed en compleet aanbod aan clouddiensten. Met geen van beide opties loop je dus het risico om echt de fout in te gaan.

 

Wel is het zo dat AWS een wat steilere leercurve heeft. Het platform kan je overrompelen en is niet overal even gebruiksvriendelijk. Azure heeft het voordeel dat veel gebruikers al bekend zijn met Microsoft-producten. Bovendien heeft Microsoft meer ervaring met het aantrekkelijk in de markt zetten van complexe producten en technologieën. Ook op het vlak van veiligheid heeft Azure een streepje voor op de concurrent. AWS presteert daarentegen weer wat beter in Linux-omgevingen en is ook op het gebied van netwerkoplossingen en community-ondersteuning in het voordeel. Dat komt natuurlijk ook grotendeels omdat Amazon al langer actief is op de cloudmarkt.

Advies bij Typeqast

Ben je er ook van overtuigd dat cloudcomputing de toekomst heeft? Wil je weten welk cloudplatform optimaal aansluit bij jouw specifieke bedrijfsbehoeften? En wil je jouw organisatie graag perfect voorbereiden op deze stap richting de IT-infrastructuur van de toekomst? Dan ben je bij Typeqast aan het juiste adres. Wij geven je graag een gedegen advies en helpen je bij het inrichten van je cloudomgeving of het hosten van bedrijfskritische applicaties. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of schrijf je op onze website in voor een Free Cloud Conclusion Clinic.

What we do

Digital transformation services make our partners move faster than the competition. Unlocking business growth for fast-paced and ambitious companies that don't want to waste time and money.

Our clients

Our clients come from many different industries. From travel and hospitality to the finance sector, insurance companies, energy, heavy industry and many more. Our team of business analysists and product owners can help transform any business and keep it on the edge of technology.