De Nederlandse IT-markt is een lastige. Door de toenemende digitalisering van de samenleving groeit de vraag naar ICT-professionals zoals developers, testers, devops en cloud engineers harder dan het aanbod. Door de krapte van de IT-markt is het vinden en vasthouden van goede IT-professionals lastig. Bovendien is er sprake van een ‘verwende’ markt; de salarissen en tarieven zijn hoger dan ooit en IT’ers willen vooral ‘spannend’ en leuk werk. De Nederlandse IT’ers hebben momenteel de banen en goede arbeidsvoorwaarden immers voor het oprapen.

Nearshoring is een uitstekend alternatief voor de bovengenoemde knelpunten. Maar wat verstaan we eigenlijk precies onder nearshoring? Wat zijn de voordelen van deze werkwijze? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten die je in acht moet nemen bij het (gedeeltelijk) verplaatsen van complexe IT-taken naar het buitenland? In dit blogartikel leggen we het uit.

Steeds meer ingeburgerd

Nadat eerst productiewerkzaamheden op grote schaal werden verplaatst naar lagelonenlanden, werd die beweging vanaf de jaren negentig van de twintigste eeuw ook ingezet binnen de IT-dienstverlening. Aanvankelijk lag de nadruk op offshoring, wat neerkwam op het verplaatsen van relatief eenvoudige diensten, zoals helpdeskachtige functies, naar een niet-westers land als India.

Digitalisering, innovatie en de opmars van nieuwe technologieën hebben er echter voor gezorgd dat het bouwen en managen van maatwerkoplossingen (denk aan complete platforms, backoffice- en reserveringssystemen, clouddiensten en e-commerce-oplossingen) een steeds complexere onderneming wordt. Er is dus meer behoefte aan specialisten die de diverse facetten van het werken met cutting edge technology tot in de puntjes beheersen en meedenken over de processen die zich afspelen binnen een bedrijf.

Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor nearshoring. Het verschil met offshoring is dat bij nearshoring activiteiten, diensten en/of processen (gedeeltelijk) worden verplaatst naar een relatief nabijgelegen land. Nederlandse, en West-Europese bedrijven in het algemeen, kiezen bij nearshoring vaak voor landen in Oost-Europa. Lagere loonkosten en een kleinere geografische afstand spelen zeker een rol bij de keuze voor Oost-Europa. De aanwezigheid van de benodigde kennis in de vorm van een grote groep bekwame en goed opgeleide IT-specialisten is echter de belangrijkste reden om juist te kiezen voor dit gebied.

Hoewel nearshoring een aantal jaren terug nog een relatief onbekend fenomeen was en veel nieuwer is dan offshoring, raakt het begrip langzaamaan ingeburgerd in de dagelijkse zakenpraktijk. Dat beeld zie je ook terug in de cijfers. Nederlandse bedrijven laten momenteel al in een groot aantal nearshorelanden IT-activiteiten uitvoeren en zijn bij de landenkeuze niet eenkennig. Een onderzoek van GPI Consultancy telde al de volgende bestemmingen: Ierland, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Servië, de Baltische staten, Malta en Turkije. Vooral de landen in Zuidoost-Europa, zoals de Balkanstaten, zijn behoorlijk in trek. De cijfers tonen verder dat het vooral de wat kleinere bedrijven (mkb) zijn die veelvuldig opteren voor nearshoring.

Waarom nearshoring? De belangrijkste voordelen op een rij

Nu we hebben gezien wat nearshoring precies inhoudt, is het tijd om een blik te werpen op de belangrijkste voordelen die deze vorm van IT-sourcing met zich meebrengt.

Meer flexibiliteit en schaalbaarheid

Nearshoring laat je bedrijf winnen aan flexibiliteit en schaalbaarheid. Het is bijvoorbeeld een manier om op piekmomenten tijdelijk de bedrijfscapaciteit te verhogen. Bovendien stelt nearshoring je in staat om snel op zoek te gaan naar mensen met specialistische kennis. Die is juist in Oost-Europa in ruime mate aanwezig omdat universiteiten zich daar sterk richten op technische studies. Dergelijke opleidingen staan er bovendien hoog aangeschreven. Dit is vooral een groot voordeel in krappe markten. Dankzij nearshoring kun je vissen in een veel grotere vijver, waardoor het gemakkelijker wordt om specialistische teams samen te stellen die op afstand kunnen werken. De medewerkers waarmee je in contact komt zijn bovendien mensen die gewend zijn om op projectbasis te werken. Het voordeel hiervan is dat ze snel kunnen schakelen en zich flexibel opstellen.

Korte communicatielijnen en geen tijdsverschil

Ondanks dat je een deel van de activiteiten naar het buitenland verplaatst, stelt nearshoring je toch in staat om korte communicatielijnen te onderhouden. Je experts zitten niet aan de andere kant van de wereld, waardoor nauw samenwerken en elkaar op gezette tijden fysiek ontmoeten geen probleem hoeft te zijn. Dankzij nearshoring kun je ook vrij gemakkelijk het hele team naar de klant toebrengen, wat altijd een extra meerwaarde heeft bij het uitvoeren van complexe diensten zoals het ontwikkelen van hoogwaardige IT-producten. Doordat het ontwikkelteam relatief dichtbij zit, worden zaken als tussentijds overleg, onsite-ontwikkeling en controle op de voortgang laagdrempeliger.

Bij nearshoring heb je ook niet te maken met serieuze tijdsverschillen omdat het Nederlandse bedrijf en het buitenlandse ontwikkelingsteam zich in (bijna) dezelfde tijdzone bevinden. Een behoorlijk verschil met India of China, waar het door de andere tijdzones verschillende uren later is dan in Nederland.

Kostenbesparing

Nearshoring leidt ook tot kostenbesparing. Nederlandse IT-specialisten vragen dikwijls de hoofdprijs, zonder daarbij altijd waar voor hun geld te leveren. Klachten over te late leveringen, een hoog personeelsverloop en hoge kosten steken geregeld de kop op. Het kan bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat freelance-developers die je hebt ingehuurd hun neus ophalen voor het ‘simpel’ herschrijven van een code. Als er dan elders een klus lonkt waar wel spannende dingen gedaan worden, blijf je als Nederlands bedrijf met lege handen achter. IT-professionals in Oost-Europa rekenen lagere uurtarieven, maar beschikken tegelijkertijd ook over de kennis en expertise die nodig is om topkwaliteit te leveren.

Het is overigens wel belangrijk om je te realiseren dat de tijden van ultragoedkoop outsourcen (een tiende van de prijs of minder) inmiddels wel voorbij zijn. Kostenbesparing is in het geval van nearshoring wel een belangrijke plus, maar geen hoofdmotief. Hoewel de salarissen in Oost-Europa weliswaar nog altijd lager zijn dan in Nederland, zijn de lonen ook in dit deel van de wereld de laatste jaren gestegen.

Aandachtspunten bij nearshoring

Net zoals elke werkwijze valt of staat nearshoring met een aantal belangrijke aandachtspunten. Tijd dus om, op basis van onze uitgebreide ervaring, de belangrijkste do’s en dont’s op het gebied van nearshoring te delen.

Investeer in een goede start

De start van een samenwerking vergt in het algemeen, maar zeker in het geval van nearshoring best wat tijd en moeite van beide partijen. Bij Typeqast brengen we bij de start van een partnership bijvoorbeeld altijd een deel van het ontwikkelingsteam of zelfs het hele team naar de klant toe. Op die manier krijg je namelijk antwoord op een paar essentiële vragen die belangrijk zijn voor een soepele samenwerking.

 • Wat is de business van het bedrijf?
 • Wat zijn de doelen die het bedrijf wil bereiken?
 • Op welke wijze wordt de samenwerking vormgegeven?
 • Welke tools worden er gebruikt?
 • Hoe wordt er gecommuniceerd? Meetings, rapportages etc?

Zorg voor een heldere communicatie

Een goede communicatiestrategie is een eerste vereiste om een nearshoringproject tot een succes te maken. De resultaten en het eindproduct hangen grotendeels af van een goed contact en de koppeling tussen jou en je dedicated team in het buitenland. Goed communiceren betekent dagelijks, of in elk geval meermaals per week, zaken kortsluiten met de IT-experts van de nearshoringpartner. Door moderne middelen zoals videoconferenties is het eenvoudig om op afstand vergaderingen met een duidelijke agenda te organiseren.

Nearshoring is samenwerken

Nearshoring is ook het samen uitwerken van een project. Het is namelijk niet zo dat op voorhand een project helemaal gedefinieerd en uitgestippeld is, om vervolgens per mail een functionele opzet te sturen naar een ‘buitenlands clubje’ dat de beschreven werkzaamheden naar de letter van het document en op de automatische piloot uitvoert.

Een geslaagde vorm van nearshoring is een volwaardig partnerschap waarbij de klant in heel nauw contact met de mensen in het buitenland een IT-project uitvoert. Nearshoring is geen outsourcen, maar het opbouwen van sterke IT-partnerships. Dus geen project van drie maanden (zonde van de investering), maar een samenwerking voor de lange termijn.

Kweek een vertrouwensband

In het geval van nearshoring is vertrouwen het cement dat de verschillende partijen (je bedrijf, de eindklant en de buitenlandse teamleden) bindt. Dat geldt zeker voor de mkb-markt. Binnen dit segment bestaat vooral behoefte aan bedrijven die het gat tussen de enkele grote en de diverse kleine nearshorepartijen kunnen dichten. Partijen dus die groot genoeg zijn om snel te kunnen handelen en opschalen, maar tevens klein genoeg zijn om een hoge mate van persoonlijk contact te waarborgen. Een organisatie zoals Typeqast bevredigt deze behoefte en richt zich vooral op kleinere en middelgrote bedrijven met vijftig tot vijfhonderd werknemers.

Zorg voor een goede match

Omdat nearshoring een nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen vereist, moeten een bedrijf en ontwikkelingsteam bij elkaar passen. Kijk dus vooral naar bedrijven die een beetje dezelfde genen hebben. Als je zelf een platte en open organisatie bent, vormt een bedrijf met een zeer traditionele, sterk hiërarchische cultuur waarschijnlijk geen goede match.

Past de nearshore-werkwijze bij je bedrijf?

Ga ook goed na of nearshoring wel echt past bij je bedrijf. Je moet bijvoorbeeld wel bekend zijn met Scrum/Agile. Een ouderwetse watervalmethode, waarbij een project vooraf helemaal wordt uitgekauwd, vervolgens maandenlang wordt uitgevoerd en uiteindelijk wordt opgeleverd, past bijvoorbeeld niet goed bij de nearshore-methodiek die een bedrijf als Typeqast voorstaat.

Engels is de voertaal

Een bedrijf dat de stap naar nearshoring wil maken, moet bereid zijn om het Engels te omarmen. Alle features en gesprekken verlopen namelijk in het Engels als je kiest voor nearshoring. Anders mist het development team natuurlijk de kern van waar het over gaat. In sterk geïnternationaliseerde steden als Amsterdam is dit meestal geen probleem en vormt het Engels binnen veel bedrijven reeds de voertaal.

Zet een toegewijd iemand op nearshoring

Het is ook belangrijk dat aan de kant van de klant iemand zit die ‘dedicated’ met nearshoring bezig is en het thema vast in zijn of haar portefeuille heeft zitten, een product owner. Zo heb je altijd een aanspreekpunt en wordt snel schakelen een stuk eenvoudiger. Nearshoring is namelijk niet honderd procent werken op afstand. Het is belangrijk dat de klant en het ontwikkelingsteam elkaar ook af en toe zien, bijvoorbeeld eens per kwartaal met een biertje of pizza erbij, om het teamgevoel op te bouwen en vast te houden.

Investeer in je mensen

Om het maximale rendement uit nearshoring als strategie te halen, is het belangrijk dat je nearshorepartner investeert in mensen. Met goede ontwikkelaars, testers en cloud enigineers wil je immers lange tijd samenwerken. Doordat een nearshorepartij als Typeqast mensen goede arbeidsvoorwaarden, een aantrekkelijk salaris en extra opleidingsmogelijkheden aanbiedt, bind Typeqast ze aan het bedrijf. De mensen die bij ons werken zijn bijvoorbeeld echte Typeqasters en geen ingehuurde freelancers die in- en uitvliegen.

Ook voor de klant is het werken met een vast team een voordeel, want bekende gezichten en een gering personeelsverloop zijn elementen die continuïteit belichamen. Deze strategie staat haaks op een werkwijze die je ook nog soms ziet langskomen bij nearshoring: het ad hoc inhuren van freelancers als er toevallig een bepaald project langskomt.

Nearshoring in Kroatië

Kroatië is momenteel een interessant land voor IT-nearshoring en daarom, met kantoren in Split en Zagreb, ook het werkgebied van Typeqast. Het land heeft een aantal aantrekkelijke pull-factoren.

 • Goede IT’ers zijn ruimschoots aanwezig in Kroatië. In het land studeren jaarlijks talloze IT’ers af, waardoor er een groot aanbod is van gekwalificeerde en enthousiaste jongens en meisjes. Er werken bovendien tal van talentvolle ontwikkelaars die in West-Europa en de VS zijn opgeleid en werkervaring hebben opgedaan, maar weer zijn teruggekeerd naar hun moederland
 • Kroatische IT’ers beheersen de Engelse taal prima. Dit is natuurlijk een must bij het werken in een internationale omgeving.
 • De Kroatische maatschappij lijkt veel op de Nederlandse en is westers georiënteerd. Kroatische IT’ers kunnen dus prima uit de voeten met en aansluiten op de problematiek die we in Nederland tegenkomen. Daarnaast vinden ze het vaak leuk om voor Nederlandse bedrijven te werken.
 • Kroatische IT’ers willen graag in het eigen land blijven. Het werk is voor hen geen springplank om naar Nederland te komen. Dit is bijvoorbeeld wel vaak het geval in een instabiele natie als Oekraïne.
 • In Nederland is vaak sprake van een race naar de top. Goede IT’ers willen uiteindelijk allemaal uitgroeien tot managers. In de Kroatische werkopvatting speelt dit veel minder. Ze zijn trots op hun rol en status als IT-professional en doen het werk graag. Gezien worden als top notch professional binnen hun vakgebied geeft ze aanzien genoeg.
 • De concurrentie op het gebied van nearshoring is in Kroatië nog niet zo moordend als in buurland Servië. Vergeleken met veel professionals in andere Oost-europese landen zijn Kroaten bovendien een stuk directer, opener en minder hiërarchisch ingesteld. De (werk)mentaliteit sluit dus goed aan bij de Nederlandse.
 • Dankzij de EU-status die het land geniet is er sprake van een vrij verkeer van personen, informatie en goederen tussen Nederland en Kroatië.

Conclusie: nearshoring is een goed alternatief op een krappe markt

Nearshoring is een prima manier om een aantal belangrijke valkuilen van de krappe IT-markt die we in Nederland hebben te omzeilen. De werkwijze biedt bijvoorbeeld duidelijke voordelen op het gebied van schaalbaarheid, kostenbesparing en flexibiliteit. Let er echter wel op dat je een duidelijke strategie ontwikkelt en een match realiseert met de eigen bedrijfscultuur en werkwijze. Goede nearshoring is namelijk veel meer dan alleen het uitbesteden van werk aan buitenlandse professionals en gaat uit van duurzame en volwaardige partnerschappen, waarbinnen beide partijen op regelmatige basis nauw met elkaar in contact staan.

Ook benieuwd naar de voordelen van IT-nearshoring? Dan ben je bij Typeqast aan het juiste adres. Kenmerkend voor onze dienstverlening is dat projecten worden geleid door een toegewijde projectleider die samen met een hoogwaardig ontwikkelingsteam werkt aan de beste oplossing voor de klant. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

What we do

Digital transformation services make our partners move faster than the competition. Unlocking business growth for fast-paced and ambitious companies that don't want to waste time and money.

Our clients

Our clients come from many different industries. From travel and hospitality to the finance sector, insurance companies, energy, heavy industry and many more. Our team of business analysists and product owners can help transform any business and keep it on the edge of technology.